maanantai 10. syyskuuta 2018

Voivatko mies ja nainen olla vain ystäviä?


Ihan varmasti voivat.
Aina se ei kuitenkaan onnistu ja tilanteeseen oman kokemukseni mukaan liittyy usein riski että vähintään jommallakummalla tulee muitakin kuin platonisia tunteita mukaan kuvioon. Erityisesti jos puhutaan sinkuista.

Naisena nautin miehen ystävyydestä. Siinä saa hyvän ja luotettavan ystävyyden, mutta myös miehen seura tuntuu ajoittain vaan todella hyvältä. 
Minulla on neutraaleja ystävyyssuhteita miehiin, eli sellaisia jossa sukupuoli ei näyttele minkäänlaista roolia. Mutta myös sellaisia (tai ainakin sellainen), jossa nautimme molemmat siitä että voimme helliä toisiamme ja olla lähekkäin, harrastaa seksiäkin jos molemmat sitä kaipaavat. Toki näin tapahtuu vain silloin kun kummallakaan ei ole muita juttuja menossa. Kun on, kumpikaan ei ole mustasukkainen eikä kuvioon / suhteeseen ole koskaan liittynyt minkäänlaista draamaa. Tämä ystävyys on ollut ihana ja tasapuolinen, kumpikin tietää ja ymmärtää pelin hengen ja on tyytyväinen siihen. Jos itselläni on ollut joku tapailu menossa, en kertaakaan ole joutunut huomauttamaan hänelle rajoista. Ja tämä toimii molemmin päin.


Itselläni on onneksi ilmeisen hyvä itsesuojeluvaisto, sillä en ole lähtenyt rakentamaan henkilökohtaista ystävyyttä ihmiseen, johon tunnen voivani ihastua. Toisin päin olen ollut tilanteessa pariinkin kertaan. 
Eräs kokemus jo muutaman vuoden takaa on viime päivinä palannut mieleeni. Silloin tutustuin työn kautta erään nuorehkoon mieheen, joka oli kanssani samaan tapaan uudessa kaupungissa eikä kummallakaan ollut mahdottomasti ystäviä ympärillään. Vietimme ajoittain aikaa yhdessä, mutta esimerkiksi seksi ei kuulunut suhteeseemme – ainakaan itselläni ei sellaista vetoa häntä kohtaan ollut. Aistin kuitenkin toisinaan hänen olevan hieman mustasukkainen miehistä, joita tapailin, mutta en kiinnittänyt siihen liikaa huomiota. Emme tavanneet kovin usein, mutta silloin tällöin kävimme syömässä tai konserteissa, harrastamassa liikuntaa tai lasillisella. Jossain kohti kaveruuttamme sain häneltä viestin, jossa hän kertoikin rakastavansa minua ja jos en halua hänen kanssaan ystävyyttä enempää ei hän enää voi jatkaa ystävyyttämme. Hän ei halua kuulla tapailuistani mitään tai muutenkaan olla missään tekemisissä kanssani, koska se vaan vaikeuttaa ”ylitse pääsemistä”. Valitettavasti se ystävyys päättyi siihen. 


Toisen kerran huomaan olevani tilanteessa parhaillaan. Ystävystyin erään Tinderin kautta tapaamani miehen kanssa vajaa vuosi sitten. En tuntenut vetoa häntä kohtaan, mutta meillä oli hauskaa yhdessä. Olin täysin rehellinen ja kerroin että en tunne häntä kohtaan mitään ystävyyttä syvempää. Uumoilin tosin jo silloin, että tilanne ei hänen puoleltaan kenties olisi aivan sama – mutta koska hän vaikutti olevan fine järjestelymme kanssa ja tapaili jo toisia naisia en ajatellut tässä olevan ongelmaa. Tulimme juttuun mainiosti ja vietimme melko paljon aikaa yhdessä. Seksi tai muu hellyys ei kuulu tai kuulunut välillemme, mutta toisinaan ja erityisesti alkoholia nautittua ystäväni on alkanut "painostamaan" minua ystävyyttä syvempään suhteeseen. Lisäksi hän saattaa olla kovin mustasukkainen tapaamistani miehistä, vaikka samanaikaisesti on itsekin tapaillut melko vakiintuneestikin erästä naista. Eikä hän aina ole kunnioittanut rajoja esimerkiksi koskettelun suhteen - ja asiasta huomauttaessani olin havaitsevinani pientä suuttumusta.
Haluaisin pitää hänet ystävänäni, hänestä on tullut läheinen ja tärkeä. Aika näyttää miten se tulee onnistumaan. Ainakaan ihan näin tämä tuskin voi jatkua kovin pitkään.


Yhteenvetona voisi siis sanoa, että monessa ystävyyssuhteessa sukupuoli ei vaikuta suhteeseen, vaan tunteet ovat molemmin puolin täysin platonisia. Jos epäilet vähääkään tilanteen olevan toisenlainen, on tärkeää ettei anna toisen ymmärtää yhtään liikaa tunteistasi tai aikomuksistasi. Ainakaan tilanteella tai toisen tunteilla ei saa leikitellä – kuten sanotaan, ei saa antaa ymmärtää jos ei ymmärrä antaa. Kaikenlaiset ystävyyssuhteet lapsuudenystävyydestä friends with benefits - kuvioihin ovat hyviä ja oikein, kunhan ollaan rehellisiä ja avoimia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti